O-Ringen Åre, etapp 5 (2023-07-28)
Kategori: Tävling
Karta/område: Ånn, Åre
Arrangör: Jämtland-Härjedalens OF/O-Ringen
Distans: 6,4 km (H45)
Sträcka: 8.59 km
Tid: 74:47
Innan loppet funderade jag på olika motivatorer. Varför ska jag springa det här loppet? Jag har hamnat i slaskstarten, 15 sekunders startdjup. Jag har ingen topplacering i sikte. Jag har fått order om att plocka till mig så många tygmärken som möjligt (för att lappa byxor och tights), det är så mycket roligare med ett totalresultat och det finns gubbar bakom som jag inte vill bjuda på en extra placering. Jag kan se loppet som en masstart eller ett hänglopp.

K1
Jag laddade på från start och var snart ikapp gubben före. Höll grovt V och växlade till stråk som passade. På toppen ser jag en sten som inte ens når knähöjd, kan det vara en sten eller kanske en punkthöjd. Vrider lite och på väg ner ser jag FROL, igenkänd från starten. De var två och såg ut att vara på väg ut. Jag springer tillbaka i deras spår och får den. Och ja, det enormt jättestora gruskornet var stenen på kartan.

K2
Drar iväg N, vill ikapp, vill hålla undan bakåt. Det är norrpil som gäller. Efter passage av bäcken blir jag mer försiktig men du ska ju ut till beståndsgränsen. Blir stående i gränslandet innan jag ser den till vänster.

K3
Inga andra löpare i sikte, lite längre nu, först upp till stigen. Det var kort grönt men ganska bökigt. Väl där ser jag även snitseln. Därefter inser jag att det är K3 som gäller, inte K4. Suck. Tycker mig hitta det gula ner till sankmarken (men så var det inte), det var väldigt plaskigt. På fast mark dyker tåget upp. Många förvirrade gubbar i omlopp. Jag försöker agera, göra det jag tror på. Det är ju inte de vassaste O-gubbarna som omger mig. En yngre förmåga kommer i ett stråk som ser ut att vara på väg ut. Jag backtrackar han och får den.

K4
Tillbaka samma väg, tugga träsk förbi kraftledningen. Jobbar på, faller, kollar bakåt, tåget kommer. Tvekar lite på vägen. Försöker vika av när det gröna släpper. Har svag koll och springer dit andra springer, rätt.

K5
Försöker hålla grovt V, söker stråk som passar. Efter stigen har jag koll på sankmark och bäck, sedan upp på rätt höjdparti. Sänker farten in, fortsätter framåt spanandes. Annan löpare röjer.

K6
Här springer jag på norrpil, håller koll hela vägen men är lite förbryllad över att det är blött hela vägen över. Pil och stråk stämmer fint men inte kodsiffran när jag kommer upp på land. Var är jag nu då? Fortsätter N ut i det blöta men det är för stort för att vara rätt, tillbaka och kollar lite V om kontrollen. Stannar lite vid fel kontroll och försöker förstå. Minns inte om jag bara chansade mot höjd i NO eller om det var något annat som drog. Skittrist att kompassen lurade mig på den här relativt enkla kontrollen. Undrar om pilen låste sig, fastnade på något sätt?

K7
L Å N G S T R Ä C K A. Andra löpare suckade och vecklade ut hela A2-bladet för att planera. Det orkade inte jag, noterade att det fanns beryktad flodpassage och senare vätskeväg, bra ställen att stämma av. Jag väljer att gå grovt NO, försöker välja stråk efter löpbarhet. Noterar att jag drar N. Jag borde naturligtvis tagit ut en kurs utan att behöva följa den slaviskt. Passerar ån där det fanns ett rep draget över. T NV om passagen hjälper mig med positionen. Här är det fler löpare, de verkar vilja köra sankmark. Jag dras med lite men vrider snart upp mot vägen. Dricker vid första och fortsätter sedan till sista. Bestämmer mig för att använda sista vätskan som attackpunkt. Tar ut och håller en kurs som tydligen är fel. Läser in mig på höjden N om kontrollen, V om stora öppna sankmarken. Strax innan stämpling får jag kontakt med några klasskamrater.

K8
Vi har sällskap på väg ut. En drar S och verkar vilja följa sankmarken. De flesta fortsätter O. Jag hänger på de flesta. De tvekar snart och jag vill ta kommandot. Fortsätter O men blir snart ensam utan särskilt bra koll. Gör en snurr och ger upp, drar S mot sankmarken. Får den turligt. Om jag kollat lite längre fram på kartan, sett att K9 var längre och att det fanns bra löpmöjligheter, hade jag förhoppningsvis hängt gruppen till stämpling. Nu blev jag akterseglad istället.

K9
Tar mig ner till sankmarken, det är drygt. Jag fattar inte att jag går för mycket SO. Springer väg ända till korsningen och försöker sedan hålla N. Det är ganska tydligt och jag kan korrigera till beståndsgränsen och hitta två övergivna stenar.

K10
Det är mycket folk som svärmar här. Jag har en kurs och följer den. Försöker fatta de olika nyanserna av grönt. Blir stående när det gröna tar slut. Två gubbar som jag tror mig känna igen från K7-K8 är också osäkra. En tredje part berättar högljudt för fjärde part var branten sitter. Vi köper in oss på informationen och springer dit. O-ringens första brant! Efter stämpling visar det sig att fjärde part inte alls ska någon brant men då är jag redan på väg bort.

K11-M
Följer stråk och löpare, löpning.

Känslan efter loppet var väldigt positiv. De här jaktstarterna är riktigt kul, som masstart kan vara. När en skärskådar lopp och resultat är det egentligen inte särskilt bra men jag tappade inga placeringar. De placeringar jag plockade var uteslutande sådana som inte startade femte etappen, kanske gick de direkt till sjätte?

I stort är jag nöjd med årets femdagars. Etapp 1 och 3 var bra, 2 sådär och fjärde kass. Jag gjorde ett försök att jämföra resultaten för de sex femdagars jag sprungit huvudklass och genomfört alla fem etapper. Här i Åre har jag haft flest bakom, högst andel bakom och bäst kvot på tävlingen i tävlingen. Det här var nog mitt bästa O-Ringen hittills!
Visa kommentarer (0)
 
O-Ringen Åre, etapp 5 (2023-07-28)