O-Ringen Åre, etapp 4 (2023-07-27)
Kategori: Tävling
Karta/område: Ånn, Åre
Arrangör: Jämtland-Härjedalens OF/O-Ringen
Distans: 4,77 km (H45)
Sträcka: 7.76 km
Tid: 86:20
På alla femdagars jag springer går medeldistansen katastrofdåligt. Nära naturlag på det. Innan start varnade JB för först kontrollen, det är svårt att läsa på gula områdena. En timme innan min start avslutades hällregnet som kört på ett rejält tag.

K1
Tar ut en kurs och kämpar på. Ibland finns det stråk, ibland inte, jag försöker följa nålen. Noterar att jag passerar det blöta. Börjar spana strax därefter. Är tydligen supernära både kontroll och gropen strax innan men jag ser inget av detta. Då stod uret på 5.44. Drygt sju minuter senare hittar jag rätt. Eftersom jag inte fångat in några detaljer fortsätter jag för att studsa på det avlånga gula. Kommer dit men har svårt att fatta hur högt upp jag är? Fortsätter upp men då börjar det blir lite för brant. Vänder ner igen och försöker parallella det gula inne i skogen. Tycker att jag ser lite grönt och tar mig igenom och där sitter den, öppet och fint. Känns konstigt att jag inte såg den första passeringen.

K2
Jag fortsätter med min kurs och har bättre flyt här. Kommer lite snett men ser den. Det är ungefär så här det funkat tidigare etapper.

K3
Nu kurs och troligen lite stråk. Jag vill få sankmarken och gå i N-kanten. Kommer till en sankmark och gör just så men hittar inget. Förtvivlad, jag har ju gjort allt rätt. Visst är stenen liten men jag borde se den. Vänder tillbaka och tar om men kommer till samma ställen. Kollar på kartan och ser att stenen ska sitta nedanför en kurva, anar att det finns en kant S och mycket riktigt. I analysfåtöljen ser jag att det här var ett parallellfel. Jag kom till fel sankmark, inte den O om kontrollen utan den NO. Det slog mig inte där och då.

K4
Riktning igen, köttar över träsket och upp i slänten, följer kanske stråk, kanske inte, får den i alla fall.

K5
Tar ut en kurs och följer både den och stråken.

K6
Ny kurs. Troligen dras jag med i fel stråk som ändå stämmer hyfsat med min nål. Kommer fram till 211, inte min. Var är jag då? Fortsätt! Efter 3.11 finner jag K7, accepterar detta och tar ut en kurs tillbaka. Hittar en mass annat jox men inte det jag ska ha och inte hur det hela hänger ihop heller. Åter K7, där finner jag även Ylva som behöver positionera sig. Nu traskar jag och märker att jag kommer till nya ställen jag inte varit på förut. Det är bra och tillslut är jag med och styr rätt.

K7
Det är inte svårt att hitta sjuan även en tredje gång.

K8
Tar ut en kurs och kämpar på. Tänker, nu har jag bommat varannan kontroll och då borde den här bli en spik! Kolla, lite positiva tankar mitt i all bedrövelse. Att det där inte gick ihop skulle visa sig, jag har ju bommat 1, 3 och 6, dags för bom alltså. Jag driver tydligen lite N om strecket. Stämmer av grejer längs vägen, blött, hygge, blött och upp på en ås. Där sitter en kontroll som jag tror är min, icke. Kanske borde till och med jag kunnat läsa in mig här? Ser att min sänka ska sitta lite S i hygget och drar mig däråt. Nej, vänder upp till kontrollen igen. Fortsätter framåt och hamnar i vätan med en sten, aha! Tar mig tillbaka ett steg och upp och kan sedan stråkgissa mig fram. Ordning i bomledet, nu 4 av 8.

K9
Har lite bättre koll här, kanske lättare också. Sydpil, stråk, passerar sjön, glider upp på hygget igen och ser sedan en skärm från hyggeskanten. Naturligtvis är jag inte säker på att den är min men vana trogen kollar jag in den.

K10
Tar ut en kurs och försöker följa. Uppe på stora sammanhängande hyggesdelen har jag inte så mycket mer än riktning att gå på. Det ska komma lite åsar när det börjar närma sig, jag spanar. Det har varit ont om andra löpare, nackdel med att starta sent. Jag läste också på skogsåsarna som sköt ut åt S men lyckades ändå inte få ihop det. Först när hygget börjar ta slut vänder jag, ser jaktstugan däruppe och vänder tillbaka, upp på åsen och ner på andra sidan. Fortfarande femti procent bom.

K11
Iväg på kurs igen men märker att stråken inte går min väg. Försöker parera men tydligen inte tillräckligt. Efter det gröna spanar jag men ser varken löpare eller skärm. Fångas upp av det gula. Traskar uppåt och spanar in. I hörnet tar jag ny kurs (jag var faktiskt vid rätt hörn) och traskar in. Försiktigt spanandes. Jag ska ju max 75 meter in. Kollar in något misstänkt en bit upp men vänder snart tillbaka. Har gett upp och är på väg mot det gula igen när jag springer in i den.

K12
Följer nål och stråk och har tur som stannar upp och misstänker att min kontroll faktiskt kan sitta en bit bak. Den ska ju vara rätt N om öppna sankmarken. 7 av 12 bom nu, även om den här var lite mindre.

K13
Ner till vägen, passera kraftledningen, sedan borde jag kunna styra på hygget. När jag kommit igenom det gröna girar jag mot hygget och ser en höjd, upp och ser sändaren för förvarningskontroll, yes! Nänä, inte min. Men hallå, det här måste vara en höjd i alla fall, då ligger min en bit SO. Jodå.

K14
Kollar deffen och ser att jag ska ha glänta, den har jag ju nästan sett från Arenan. Tänker, om jag spikar denna kommer alla andra kontroller se ut som bommar i Winsplits. Jodå. Efter stämpling kollar jag faktiskt kodsiffran, inte min. Ridå. Springer tillbaka från allmän åsyn (nej det var inte som var kvar och kolla så här sent) och får den oförtjänt lätt. Åtminstone 8 av 14 bom.

K15-M
Löpning

Sviten håller, medel på oringen ger katastroflopp. Gårdagens förlängda medel är enda undantaget. Jag tar med mig det positiva i att det bara tog 1.26 men kändes som 2.26.
Visa kommentarer (0)
 
O-Ringen Åre, etapp 4 (2023-07-27)