Laserkart-test i reservatet (10-11-2021)
Kategori: Träning
Kort/område: Nackareservatet
Land: Sverige
Disciplin: ?
Ville testa att Prt Scrn:a en karta direkt från Gokartor och skriva ut och se hur det gick att springa på. Det gick bra. Första intrycket var att det var lite som att springa i en ny terräng då jag inte kände igen var jag var så uppenbart då kartan såg så annorlunda ut. Hjärnan kunde inte koppla ihop lika tydligt med alla ställen jag passerat 100 gånger tidigare.

Jag har justerat spåret så det ligger rätt på vissa punkter men låtit det ligga lite fritt på stigarna för att se hur det stämmer med kartans stigar.

Jag tog lite bilder där ute för att visualisera för alla nyfikna läsare hur pass det stämmer med verkligheten. Vi går direkt in på dessa kontroller:

K1: Det syns ju inte under mitt spår, men det är svartmarkerat som en brant, och som man kan se på bilden så är det ett stenparti längs med en stig som lasern tyckt var en brant. Det kan man ju förstå ändå.
K2: Följde stigen från tvåan, den var inte så exakt. Det kan jag ändå förstå. Branten före tvåan var "normalstor" och själva kontroll två var en normalstor brant under några träd, så det var ju fint att laserkanonen spottat branten där.
K3: Nu var jag sugen på något annat än svarta karttecken, så jag sprang mot ett tydligt grönmarkerat skogsparti. Trean var ett litet men ganska lagom grönt parti buskig skog. Imponerande precision. Notera fina november-solnedgången på bilden också, perfekt filtrerat rakt igenom en frodig enbuske.
K4: Kompasskurs rakt på kärret. Mycket fint med distinkta kanter. Karttapullautin jobbar som den kartgud hen är här. Även här fint kvällsljus.
K5: På väg till femman kan den uppmärksamme notera mina problem med navigeringen här. Hittade till slut den mycket lilla branten som på en vanlig, dödlig, mänsklig karta inte skulle fått förevigas som brant. Ser det ut som en riktig stor och ståtlig brant på bilden så är det en synvilla.

Kontentan av allt detta är att det går fint att träna orientering på en automatgenererad laserkarta, om än annorlunda än en handritad. Kolla in på https://kartor.gokartor.se/

Sen gjorde jag en svängom ut på stora stigen och den låg där den skulle enligt laserkartan, laserskrivaren och laserprintade orienteringsbandanan. Sen högg gubbvaden till och jag haltade hem.
Skjul kommentarer (7)
Henrik Hellborg : Wow, du har börjat lassa upp kartor igen. Lördagsunderhållningen räddad!
Henrik Hellborg : Äsch, du har ju pågått hela tiden. Det är bara jag som inte fattade att kartburken levde vidare, trots saknad länk till hemsidan.
Daniel Elenius: Trevligt att se att min trogna läsare läser, även om det nu alltså visat sig att jag publicerar kartor för ingen! (Utom undertecknad själv förstås.)
Det jag inte förstår är ju att du själv fortsatt lägga upp kartor här (ja du är ju överlägset bäst på det i klubben) men tänkte du alltså att det gick att ladda upp själv men inte se på andras kartor eller?
Stefan Kinell: Kul att se dina kommentarer luncher kartan fungerar! Och kul att den används, det är ju det som är meningen :-)

Apropå print screen - det finns en exportfunktion i kartan. Uppe till vänster finns en ikon som ser ut som en svart fyrkant. Det kanske är dags att jag förklarar den lite bättre så man kan hitta den bättre.
Daniel: Hej Stefan, bra att du lyckades min karta via länken! Tack för att du fixat tjänsten, har varit inne och tittat lite tidigare men det här var första gången jag sprang på sverigekartan och måste säga att den fyller flera funktioner. Dels att bara testa att springa på ett område som inte har en befintlig/aktuell karta. Men också som jag gjorde, få lite variation i en väl besökt orienteringsskog - det blir ju ett litet annat sätt att orientera. Men också att man ju själv kan bearbeta kartan, då är ju exportfunktionen bra. En förklaring vore perfekt, jag kommer garanterat att använda det vid senare tillfälle. Nu körde jag dock bara snabbvarianten för enkelhetens skull.
Som sagt, en jättebra tjänst för såna som mig som har provat att jobba med Karttapullautin men tycker det är lite för krångligt för att göra vardagligen.
Henrik Hellborg : Jag tog en rejäl paus när länken bröts men ganska snart skrev jag ner anteckningar vid sidan. Många månader senare fattade jag att centrumkartor.se fanns kvar. Då la jag in material retroaktivt. Det var med det i bakfickan som jag hittade dina kartor och trodde du gjort som jag (första kommentaren enligt devisen skriv först tänk senare) men snart insåg jag att du bara pågått som om alla länkar hållt ihop.
Daniel: Aha! Lite som japanen som fortsatte försvara sin postering flera årtionden efter att världskriget tagit slut. Vi som vägrar att ge upp quickroute-karans rätt till liv! När alla andra har gått över till Livelox och Strava etc så stänger de ner servern till slut, men så länge det finns kartfiler och anteckningar sparade lokalt någonstans så finns det hopp!
Indsæt ny kommentar
Gem
 
Laserkart-test i reservatet (10-11-2021)