Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /storage/content/27/154327/centrumkartor.se/public_html/include/definitions.php on line 37 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; SimpleUnzip has a deprecated constructor in /storage/content/27/154327/centrumkartor.se/public_html/lib/SimpleUnzip.php on line 47 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; SimpleUnzipEntry has a deprecated constructor in /storage/content/27/154327/centrumkartor.se/public_html/lib/SimpleUnzip.php on line 404 Mitt digitala kartarkiv :: Särkitievat 11 km (2021-07-19)
Särkitievat 11 km (2021-07-19)
Kategori: Träning
Karta/område: Särkitievat
Arrangör: Obygdens OK
Land: Sverige
Distans: 11 km
Det var väl dags för årets OL-äventyr då, endast 50 km från stugan så hade jag ju inget val, så nära kunde jag inte inte åka dit. Men 50 km fågelvägen blev ju en bra mycket längre sväng för att ta sig till kartan då jag inte körde kompasskurs rakt på dit direkt...

Väl där försökte jag bekanta mig med kartan och terrängen. Det gick bra från början, allt var ju så tydligt och synligt och lättlöpt. Till tvåan joggade jag enkelt i drygt sexminuterstempo. Väl där var jag inne i områdets karaktäristiska grop-terräng och jag började fundera på hur man egentligen ska orientera här. När ska jag springa runt groparna och när rakt på? Sjuan var allt för branta för att gå rakt på i alla fall. Det flöt på fint och jag började tänka att det här var ju lätt. Så klart kom misstaget bara någon minut efter, till nionde kontrollen, som brevet på posten: Bommarbrevet som alltid kommer när tankarna går så där övermodigt. Tappade kartkontakten, gled några tiotal meter vänster och parallell-läste in mig på fel gropar. I denna extremdetaljerade terräng körde jag omvänd taktik - i stället för att läsa in mig på en detalj sprang jag ut på det platta tomma och läste in mig på ingenting. Det funkade...
Till tolvan skulle jag filma lite och tappade så klart helt kontrollen på orienteringen men styrde upp det fast gick upp på fel höjd.

Det fanns ju inga skärmar ute, enda bekräftelsen var GPS-appen som pep med kanske 10 sekunders fördröjning. Bra teknikträning men ibland hade jag önskat mig en skärm. Jag började bli trött, det gick hyfsat ändå. Till kontroll 20 tänkte jag testa slicka strecket men drev ändå snett vänster. På 22:an valde jag vänster om höjderna vilket var ok men ingen aning om hur det hade varit att gå mer rakt. Insåg att den här terrängen kräver ganska mycket träning för att förstå sig på. Till 23:an gick jag verkligen sakta och försökte läsa hela tiden, men det gick bara inte. Nu var huvudet trött av alla kurvor och jag drog snett och till slut visste jag inte alls var jag var. Läste in mig på en av de extremt få svarta prickarna på kartan. Över 10 minuters förvirring där. På 26:an fick jag ingen kontrollsignal men trodde jag var på rätt plats. Väl i mål var jag rätt slutkörd i skallen av allt kurvbildsläsande.

Spännande område! Fin karta! Långt bort! Åk dit och kuta!


För den som vill träna på kartan skall den beställas här:
https://obygdens.se/traningspaket/muodoslompolo/
Visa kommentarer (0)
 
Särkitievat 11 km (2021-07-19)