Medel DM (2014-09-07)
Kategori: Tävling
Karta/område: Gådersta
Arrangör: Rånäs OK
Land: Sverige
Distans: Middle
Sträcka: 5.66 km
Tid: 46:07
Dagen efter sträcklöppet: Jag var trött från början, orkade inte pressa och typ bröt. Körde kartpromenad istället och kan därför sla fast: kartan (främst ritningen) är bl.a. det sämsta jag har sett nånsin.
Dölj kommentarer (2)
Henning : Vad var dåligt med kartan? Förklara för en novis.
Martin L : ... En bra karta präglas har två främsta egenskaper: 1) Den är bra generaliserad v.s. den unviker småkryp och brus på kartan som är av ingen nytta för den tävlande. 2) Den är läsbar v.s. detta som ska vara på kartan ritas så att den gar att uppfattas i tävlingsfart. Man drar isär, man överdriver osv.

Hur man skulle göra har slagits fast från den internationella orienteringförbundet typ "standard of best practice of orienteering mapping" sammanfattad i den internationella kartnormen ISOM2000. Samma normen gäller i Sverige unter begreppet kartnormen. I detta normen beskrivs just hur man skulle och där ingår bl.a. minimiytor för vissa symbol (vegation), minimistorlekar för t.ex. byggnader, höjder eller sänkor och minimiglapp mellan föremål som ritas med samma färg. Dem åtgärder är avgörande att kartan kan läsas ordentligt.

I den föreliggande fallet brydde ritaren sig inte alls om dem båda principier: kartan är lätt överritad men fråmförallt onödigt svårt läsbar.. Som enda exempel kolla i kontrollringen 13...
Lägg till kommentar
Spara
 
Medel DM (2014-09-07) Medel DM (2014-09-07)