POM 2015 E1/lång (M21A) (2015-02-14)
Kategori: Tävling
Karta/område: Dunas de Mira
Arrangör: Ori-Estarreja
Land: Portugal
Distans: lång (10,1 km)
Sträcka: 11.79 km
Tid: 75:09
Model event-löpningen i representativ terräng dagen före hade fött två insikter: I) det finns oftast ingen ursäkt att inte gå rakt på, och II) syncentrum tenderar att automatiskt "sålla bort" de spikraka nord-sydliga körvägarna som nordlinjer, eftersom de framstår som helt onaturliga inslag i kartan jämfört med vilken som helst skogskarta från Skandinavien ...

Sticker iväg med dessa lärdomar färska i skallen, men likförbannat försvinner vägen som går på tvärs mellan startpunkten och ettan inför min syn ... Springer uppe på åsen och funderar på hur långt jag borde ha kvar till kontrollen, när vägens sandiga streck dyker upp framför mig och jag måste kasta en extra blick på kartan - joho, jag ska ju visst passera en väg ..! Nåväl, då vet jag åtminstone avståndet, att jag sen drar lite höger spelar mindre roll för jag ser sänkan med gropen tydligt, korsar åskrönet och plockar kontrollen. Lite bomtid men inget farligt, en lovande start!

Tvåan och trean går riktigt skapligt om jag än gör små onödiga krokar på slutet bägge gångerna. Fyran innebär den första verkliga bommen då jag först kommer för långt åt vänster i slänten, som är täckt av midjehög ormbunksliknande vegetation, och med ens blir väldigt osäker. Lena leder mig rätt.

Femman innebär en upptrappning av bommandet i ringen, vägen dit går som på ett snöre men väl inne i ringen blir jag inte klok på vilket av alla buskage som är kontrollpunkt och ritar cirklar i sanden i ett par minuter innan en desto säkrare Moa kommer till undsättning.

På väg ut från femman blir det något slags momentan centrumsamling då jag hack i häl på Moa möter Sverker och tydligen har Rotis strax bakom mig (fast det märker jag inte). Gör i varje fall avsteg från rakt på-principen och följer den lilla stigen österut, tills det verkar rimligt att vika av och ställa in kursen rakt mot kontrollen (Rotis delar inte min rimlighetsbedömning men hänger visst på ändå). Sen ska jag bara korsa en, två, tre ... hur många stigar? Ett oförklarligt räknefel senare har jag sprungit förbi kontrollen och fortsatt en bit bortom i den lättlöpta terrängen ...

Får med lätt hängande huvud vända tillbaka via "huvudgatan". Jag inser att minuter har bränts på de två senaste kontrollerna, men det har gått fort däremellan och loppet känns ändå inte kört. Säker kurvbildsorientering till sjuan, men återigen - vid vilket av de jävla snåren sitter den? Dålig riktning ut från sjuan gör att jag först hamnar uppe på fel åsrygg, inser det och springer ned mot den släta svackan mellan åsarna, där jag genast får syn på en vackert vitorange skärm på ca 200 m håll - spurt till åttan!

Om det är denna rusning som frisätter rätt ämnen eller vad det än beror på, kommer jag nu in i en period med förbättrat fokus och får flyt i orienteringen. Efter tian hänger jag på några elitsnubbar (SNO och Ravinen), som leder mig rätt på min elva. Fast det visar sig att de inte ens ska ha den ...

Går fortsatt bra K12-13, till K14 tycker jag att det är fler gula partier i svackan söder om kontrollen än kartan anger, och börjar leta i fel del av slänten. K15 sitter i en lurig grop som jag upptäcker först efter att ha stannat upp och spanat omkring med med intensiv blick.

K16-17-18 är oproblematiska, sista biten in till K16 får jag lite draghjälp av Helena; hon får en hastig halvkram som tack innan jag sätter av i sporrsträck rakt söderut bara för att impa.

Målspurten är tuff i sanden, men jag grejar den ...

Hyfsat nöjd med loppet, inledningen var visserligen inte värst bra med den beskaste bommen till K6, men därifrån tog det sig allteftersom och jag hämtade in 15 placeringar. Slog dessutom Jens med en knapp minut.
Visa kommentarer (0)
 
POM 2015 E1/lång (M21A) (2015-02-14) POM 2015 E1/lång (M21A) (2015-02-14)